Skip to main content

Alocuțiunea domnului Adrian Vascu în cadrul Emisiunii TV „LEGAL POINT” 78 – ediție specială cu ocazia Congresului UNPIR 2018

În cadrul EMISIUNII TV „LEGAL POINT” 78 – ediție specială cu ocazia Congresului UNPIR 2018, din data de 25 mai 2018, domnul Adrian Vascu a dezvoltat unele chestiuni cuprinse în discursul dumnealui de la Congresul UNPIR 2018.

De asemenea, în calitate de președinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR), domnul Adrian Vascu a fost întrebat de către realizatorul emisiunii, domnul Nicoale Cîrstea, despre existența unei voci unitare din partea profesiilor liberale, în spațiul public.

Astfel, domnul Adrian Vascu a susținut următoarea alocuțiune:

„Așa cum cred că de la început UNPIR a fost alături de UPLR, pentru că a fost unul dintre fondatorii și susținătorii entuziaști în toți acești ani ai acestei Uniuni, prin urmare, mesajul meu a fost de recunoștință față de aportul pe care UNPIR l-a avut și îl are, prin domnul Nic Bălan acum, în tot ceea ce înseamnă activitatea Uniunii Profesiilor Liberale.

Aș putea spune că avem un protocol „nesecret”, semnat cu UNPIR, așa cum avem și cu celelalte asociații membre, pentru că până la urmă, această umbrelă a profesiilor liberale își dorește să coaguleze o voce în zona problemelor comune pe care profesiile liberale le au și sigur că mesajul pe care noi îl avem este pentru toți cei care exercită aceste profesii în România – fie că sunt organizații membre UPLR, fie că nu sunt, deocamdată –, pentru că există elemente comune, cum sunt fiscalitatea, de exemplu, a profesiilor liberale, problema privind pilonul de pensii care a fost discutată în prezent, pentru niște oameni care și-au luat în propriile mâini viața, urmând, prin meseria pe care o au, să câștige și, la un moment dat, evident, să profite de aceste beneficii.

Deci identificăm acele zone comune și încercăm, acționând în interesul public, să avem o voce puternică, comună, deoarece asemenea lucruri ajută, fie că vorbim de o lege a uneia dintre organizațiile noastre, fie de un proiect pe care l-am anunțat astăzi, pentru că ne interesează, dacă este posibil să-l avem: o lege-cadru a profesiilor liberale, în care, sigur, să lăsăm tot ceea ce înseamnă independența și suveranitatea profesiilor membre, dar putem, în anumite zone, să uniformizăm niște asperități care există în acest moment diferențiate între foarte multe dintre profesii. Și poate aici, împreună cu domnul Robert Cazanciuc, în funcție de ce se va întâmpla mai departe, vom putea, transparent, să punem pe tapet și să căpătăm sprijinul tuturor profesioniștilor din domeniu.

Acesta este scopul. Ar trebui să fie o voce, dacă vreți să fac o comparație cum ar fi Corul Madrigal, care are o voce foarte puternică, dar este compus din voci extraordinare individuale. Acesta este, de fapt, UPLR – fiecare dintre membrii de aici are vocea lui proprie, care trebuie ascultată și respectată, ajutată, în anumite momente, dar în momentele-cheie, când problemele sunt comune, să avem o voce care să sune așa cum trebuie”.