Skip to main content

CUM A FOST: Conferința Națională de Insolvență Iași – (12 pct.)

UNPIR, Filiala Iași, în parteneriat cu INPPI, Institutul Național al Magistraturii,  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Grupul editorial Universul Juridic, a organizat Conferința Națională de Insolvență în data de 30 septembrie 2022, eveniment tradițional care a adus în prim plan cele mai relevante subiecte din domeniul insolvenței.

”Am reușit să dimensionăm evenimentul nostru după dorințele acumulate în această perioadă în care ne-au lipsit tuturor evenimentele profesionale cu care eram obișnuiți”, a declarat în deschiderea conferinței Ioana Moisescu, președintele UNPIR Filiala Iași, gazda evenimentului din partea UNPIR.

Conferința a fost găzduită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în Aula Magna.

”Prin această conferință, prin revistele pe care le elaborați și prin luările de poziție științifice și prin practica judiciară, contribuiți la consolidarea statutului profesiei dumneavoastră și contribuiți la poziționarea profesiei dumneavoastră printre celelalte profesii juridice sau liberale”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”.

Din partea INPPI, în deschiderea evenimentului a vorbit av. Simona Miloș, președintele institutului.

”Această ediție (a conferinței) este organizată încă o dată în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii, care de-a lungul timpului ne-a fost un partener apropiat, avem o colaborare care depășește 10 ani. A fost un drum lung, anevoios, dar și plin de satisfacții, pentru că ce face cel mai mult această colaborare este să păstreze deschis dialogul interinstituțional, interprofesional. Trăim în această perioadă noi provocări. Probabil este cea mai conflictuală perioadă pe care o trăim în ultimii ani, și acest dialog atât între profesiile juridice cât și între magistrați și practicienii în insolvență trebuie să rămână viu. Trebuie să continuăm această colaborare, pe măsură ce ne confruntăm cu noi și noi modificări legislative”, a spus Simona Miloș.

La rândul său, jud. Flavius Moțu a declarată că ”într-adevăr parteneriatul dintre INM și INPPI este un parteneriat de tradiție deja. Concret a început în 2013 prin semnarea unui protocol reînnoit în 2018 și este o latură mai puțin cunoscută a INM, pentru că lumea îl asociază de regulă cu pregătirea inițială a judecătorilor și procurorilor, însă INM are și această componentă de formare și pregătire continuă, care are un avantaj major față de alte forme de pregătire, prin colaborările pe care le are cu alte instituții.”

Printre invitații speciali rugați să spună câteva cuvinte în deschiderea evenimentului s-a numărat și av. Oana Neda, prodecanul Baroului Iași, care a declarat:

”Îmi dau seama că faceți niște lucruri absolut excepționale și sunteți niște specialiști la care mă uit în continuare cu deosebit respect și în fața cărora mă înclin. E o conferință cu o tematică extrem de interesantă pe care îmi doresc cu tot dinadinsul să o parcurg pentru că eu consider că avem ceva de învățat de fiecare dată. Faceți o muncă bună, mai ales în condițiile în care această materie este un organism viu care se modifică mult mai mult decât alte discipline, poate””

Programul evenimentului

10.00-10.30     Cuvânt în deschidere

Secțiunea I

10:30 – 13:00  Moderator: Av. Simona Maria Miloș – președinte INPPI

  1. Prof. univ. dr. Radu Bufan - Universitatea de Vest din Timișoara și dr. Claudia Susanu - fost judecător Curtea de Apel Iași
    Consecințele decalajului temporal dintre procedura insolvenței și procedura contenciosului fiscal. Posibile soluții
  2. Jud. dr. Mihaela Sărăcuț – Curtea de Apel Cluj
    Contestațiile în noile proceduri de prevenire a insolvenței.
  3. Av. Stan Tîrnoveanu – practician în insolvență, prim-vicepreședinte UNPIR
    Starea de dificultate si elementele definitorii ale acesteia. Dovada si sarcina probei.
  4. Av. Cristina Ienciu – practician în insolvență, formator INPPI
    Practicianul în insolvență - restructurator în noile proceduri de prevenire a insolvenței.
  5. Jud. dr.  Flavius Moțu – Tribunalul Specializat Cluj
    Noua procedură a concordatului preventiv

13:00 – 14:00  Pauză

Secțiunea II

14:00-16:30     Moderator: Av. Alina Popa – practician în insolvență

  1. Lect. univ. dr. Sergiu Golub – Facultatea de Drept din cadrul Universității Babes Bolyai
    Acordul de restructurare - o procedură proteică.
  2. Carmen Sanda – practician în insolvență.
    Testul creditorului privat.
  3. Jud. Mariana Moncea – Tribunalul București 
    Executarea silită de drept comun în procedura insolvenței. Necorelări legislative între dreptul comun și legea insolvenței.
  4. Lect. univ. av. Daniel Atasiei – Universitatea Al. Ioan Cuza din Iași.
    Unele considerații de natură penală cu privire la activitatea practicianului în insolvență.
  5. Conf. univ. dr. av. Luminița Tuleașcă – Vicepreședinte Institutul Român de Drept Comercial
    Executarea silită fiscală și procedura insolvenței.

Pentru achiziție, vă rugăm să consultați opțiunile de la finalul anunțului de AICI (click).