Simona Miloș: Mesajul pe care noi am dorit să-l transmitem în această conferință este legat de ultimele modificări ale Legii privind procedura insolvenței prin O.U.G. nr. 88/2018
Nicolae Cîrstea: Suntem împreună la Cluj, la finalul Conferinței Regionale de Insolvență, organizată de INPPI în parteneriat cu INM – Simona Miloș, președinte INPPI, care ar fi concluziile la cald, la finalul conferinței, Simona?
Simona Miloș: Cred că a fost o dezbatere de idei foarte bună, mesajul pe care noi am dorit să-l transmitem în această conferință este legat de ultimele modificări ale Legii privind Procedura Insolvenței prin O.U.G. nr. 88/2018, și anume faptul că un principiu fundamental al procedurii, acela al concursualismului, a fost spulberat prin această ultimă formă a ordonanței. Vreau să spun și faptul că ordonanța are și părți bune – este, dacă vreți, cel mai fericit proiect dintre cele trei care s-au succedat înainte de apariția acestei ordonanțe –, dar toate acele beneficii sunt umbrite de acea prevedere care permite executarea silită a creanțelor curente, aruncând în aer o procedură execuțională unitară, colectivă și concursuală.
Cred că acesta este mesajul pe care toți participanții și l-au exprimat, deopotrivă lectorii, dar și publicul nostru, care a sesizat această fractură de logică și de afectare a procedurii de insolvență.
Nicolae Cîrstea: În interiorul profesiei, care ar fi reverberațiile acestei ordonanțe de urgență? Cum au primit-o colegii?
Simona Miloș: Toți cei care sunt implicați în procedurile de insolvență realizează pericolul acestei norme. Efectele vor fi greu de cuantificat, cu atât mai mult cu cât se pun întrebări cu privire la finalitatea acestor proceduri execuționale. Este, practic, imposibil să anticipăm care va fi impactul. Cu siguranță, vor fi foarte multe litigii în legătură cu interpretarea acestor dispoziții – așa cum spuneam, discutăm și de o finalitate a lor, pentru că este greu să existe două-trei proceduri execuționale paralele inițiate de către executori judecătorești, executori bugetari, fiscali și practicieni în insolvență. Va fi interesant de văzut, dar cu siguranță, atâta timp cât toate practicile internaționale în materie recomandă evitarea executărilor silite… Și, aș spune, mai mult decât atât: A mai existat o prevedere similară în Ordonanța 91/2013, care a fost declarată neconstituțională, iar la acel moment s-a apreciat că această dispoziție reprezintă un risc sistemic pentru procedurile de insolvență, ar fi trebuit să învețe din experiența trecutului și nu să o readucă într-o nouă ordonanță.
Nicolae Cîrstea: INPPI reușește, cu sprijinul unor spicheri, fie ei cadre didactice, fie specialiști în insolvență, să facă un tur al României, al orașelor principale și să vină în fața colegilor cu tot felul de teme interesante care să fie abordate. Care ar fi planul pentru acest sfârșit de an 2018, din punctul de vedere al evenimentelor și conferințelor pe care le pregătește INPPI.
Simona Miloș: Noi avem deja stabilite aceste evenimente de la începutul anului; nu facem decât să le finalizăm și să aducem în discuție ultimele modificări legislative. Avem această colaborare foarte bună cu INM, care aduce la aceeași masă a discuțiilor practicieni în insolvență și magistrați – este un lucru unic în România și cred că ar trebui să continue acest model de succes. Mai avem două conferințe – la Craiova și la Iași –, în cadrul aceluiași program și sperăm să finalizăm concluziile în Conferința Națională de Insolvență, ce va avea loc în martie 2019.
Nicolae Cîrstea: Mulțumesc, Simona, și îți doresc succes.
Simona Miloș: Mulțumesc și eu.