UNPIR salută extinderea măsurii de eșalonare a datoriilor restante către societățile în insolvență
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) a luat act de faptul că Ordonanța de Urgență Nr. 181 din 2020 (click), care permite eșalonarea la plată a unor datorii fiscale, include și societățile aflate în insolvență, agenți economici dintre cei mai vulnerabili.
În anunțul inițial legat de măsura avută în vedere de Guvern, una dintre condițiile enumerate pentru accesul la eșalonare era ca beneficiarii ”să nu se afle în procedura insolvenței”.
”Am observat că intenția Ministerului Finanțelor e foarte bună și vine ca o gură de oxigen pentru societățile financiare aflate în dificultate. Cu toate acestea, acel criteriu, folosit în general pentru a supragaranta probitatea unui partener de afaceri, risca să elimine din ecuație exact societățile pentru care părea creată această măsură. Vorbim despre companii în insolvență, zeci de mii de locuri de muncă, pe care această eșalonare le-ar ajuta enorm”, a declarat Niculae Bălan, președintele UNPIR.
Pornind de la o adresă UNPIR către Ministerul Finanțelor, urmată de participarea specialiștilor UNPIR la dezbaterea proiectului de Ordonanță de Urgență, inițiatorii proiectului au fost de acord cu modificarea propusă.
Criteriul ”să nu se afle în procedura insolvenței” a devenit ”să nu se afle în procedura falimentului”.
”În demersul nostru, o susținere esențială a venit din partea Camerei Consultanților Fiscali și din partea Uniunii Profesiilor Liberale din România”, a adăugat Niculae Bălan.
UNPIR este structura care la nivel național reprezintă și reglementează profesia de practician în insolvență. În două decenii de activitate, numărul societăților profesionale membre UNPIR a crescut de la 55 la 670, iar numărul practicienilor a crescut de la 365 la 2.960, membri ai celor 35 de filiale UNPIR întinse pe întreg teritoriul României.